Veleposlaništvo RS Kijev /Izredni dogodki - COVID-19 /

Napovednik

 

Vstop v Slovenijo

Obvestilo glede prehoda meje s Slovenijo 

Pri prehajanju slovenske državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Slovenijo.

Države so razdeljene glede na epidemiološko sliko v tri skupine: zeleno, oranžno in rdečo. Ukrajina se trenutno nahaja v rdeči skupini držav.

Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Republiko Slovenijo predloži:
1. negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljnjem besedilu: PCR test), ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici Schengenskega območja,
2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdila o testiranju iz 2. točke prejšnjega odstavka se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma državah članicah Schengenskega območja. Potrdilo zdravnika iz 2. točke prejšnjega odstavka se upošteva, če je bilo izdano v državah članicah Evropske unije oziroma državah članicah Schengenskega območja.

Določene so tudi nekatere izjeme, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa.

OB TEM IZPOSTAVLJAMO, DA ŠE VEDNO VELJA OMEJITEV NENUJNIH POTOVANJ PRI DRŽAVLJANIH TRETJIH DRŽAV OB VSTOPU V DRŽAVO NA ZUNANJI SCHENGENSKI MEJI

Pri potnikih, državljanih tretjih držav, ki želijo vstopiti v državo, se na vseh mejnih prehodih na zunanji schengenski meji - poleg ostalih pogojev za vstop - preverja tudi, ali je njihovo potovanje res nujno. 

Več informacij je dosegljivih na

https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic

https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/

www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

ukrepi Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

V nadaljevanju so informacije glede konzularnega poslovanja na Veleposlaništvu RS v Kijevu in  ukrepov Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Konzularni oddelek Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu od 3. junija naprej obravnava vse primere za slovenske državljane in ukrajinske državljane v postopkih za dovoljenje za prebivanje z izjemo zaslišanj. Vizumske vloge se sprejema zgolj za nujne in specifične primere. Za preprečevanje širitve okužbe in zaščito strank je za vse primere potrebna predhodna najava. Za slovenske državljane je v nujnih primerih na voljo telefonska številka +380 67 500 8748.

Ukrepi, ki jih je sprejela ukrajinska vlada

Slovenija je po trenutnih podatkih uvrščena med rdeče države. Spisek držav se obnavlja na tedenski ravni in je dostopen na povezavi moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov

Za tujce, ki prihajajo v Ukrajino je obvezno potrdilo o negativnem PCR ali hitrem testu (RAT), ki ob vstopu v državo ne sme biti starejši od 72 ur ali pa potrdilo o cepljenju s cepivom, ki ga je začasno odobrila WHO. Poleg omenjenih potrdli je obvezno tudi ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki ga je izdala ukrajinska zavarovalnica.

Tujcem, ki ne bodo predložili potrdila o negativnem PCR ali RAT testu bo vstop v državo zavrnjen, ni možnosti vstopa in karantene.

Potrdilo o prisotnosti anti-teles ne nadomesti negativnega testa.

Podrobnejše informacije glede prehoda meje in sklenitve zavarovanja so na voljo na spletni povezavi https://visitukraine.today/.  

Mednarodni letalski potniški promet z Ukrajino je začel delovati 15. 6. 2020. Trenutno je na voljo omejeno število rednih letalskih linij. Svetujemo vam, da se pred načrtovanim potovanjem povežete z letalsko družbo, s katero letite, in preverite, ali bo let opravljen.

Tovorni cestni promet deluje nemoteno, vendar so zaradi poostrenega nadzora daljše čakalne dobe.

Če sumite, da bi lahko oboleli za Covid-19, v Ukrajini pokličite telefonsko številko 103 (operaterji naj bi govorili tudi angleško). Hitre teste za okužbo opravljajo tudi nekatere zasebne klinike v Kijevu. Več informacij je za Ukrajino na spodnji povezavi:

http://covid19.com.ua/

Informacije v slovenskem jeziku so dostopne na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020

 

Predlagamo, da spremljate veleposlaništvo na Facebooku in Twitterju, tam bodo informacije objavljene sproti.

https://www.facebook.com/SLOinUKR

https://twitter.com/SLOinUKR

17. 03. 2020

COVID-19 in države iz pristojnosti VKI

V nadaljevanju posredujemo aktualne informacije glede ukrepov v zvezi s COVID-19 (Koronavirus) v drugih državah pristojnosti Veleposlaništva RS v Kijevu (Armenija, Gruzija). Visoko število primerov okužbe je potrjeno v vseh državah.

Druge izjeme od obvezne samoizolacije so otroci do 5 let, vozniki in posadka vozil, letal in plovil, ki opravljajo mednarodni potniški ali tovorni promet, osebe, ki potujejo zaradi zdravstvenih ali humanitarnih razlogov, šolarji in študenti, ki vsakodnevno prehajajo mejo, čezmejni delavci, tranzitni potniki, akreditirani diplomati in uslužbenci DKP in mednarodnih misij.

Armenija: Vsaj do 11. 6. 2021 so v veljavi nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19. Obvezna je uporaba mask in omejuje se zbiranje ljudi. Večina trgovin in drugih subjektov storitvenega sektorja deluje. Z 22 marcem se je sprostil zračni promet in meje so odprte za tujce. Za vstop v državo je potreben test PCR, ki ni starejši od 72 ur, lahko se ga pa opravi ob vstopu v državo. V primeru pozitivnega testa je obvezna izolacija.

Gruzija: Ukrepe se postopoma sprošča in večina subjektov v javnem in storitvenem sektorju obratuje normalno z upoštevanjem zaščitnih ukrepov. Za vstop v državo je potreben test PCR, ki ni starejši od 72 ur in tri dni po vstopu je potrebno opraviti še en test.