Veleposlaništvo RS Kijev /Izredni dogodki /

Napovednik

 

Vstop v Slovenijo

Obvestilo na mejnih prehodih za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine 

(Ukrep velja od 12. aprila 2020)

 

V Sloveniji je po vrnitvi iz tujine za vse osebe odrejena karantena za 7 dni in odvzem brisa za testiranje na okužbo SARS-CoV-2 (COVID-19). Karanteno se lahko podaljša do pridobitve rezultata testa.

Ukrep ne velja za delovne (dnevne) migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu, osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu, osebe, ki se udeležijo pogreba blžnjega sorodnika in se vračajo še isti dan, nosilce diplomatskega potnega lista, izvajalce nujnih storitev s posebnim certifikatom, pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog in državljane RS, Avstrije, Italije in Madžarske, ki so solastniki zemljič na obeh straneh meje in izvajajo poljedelska opravila.

 

Odlok vlade o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja okužbe COVID-19 je objavljen v uradnem listu na spodnji povezavi:

 

https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020050.pdf 

ukrepi Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

V nadaljevanju so informacije glede ukrepov Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Konzularni oddelek Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu obravnava najnujnejše primere. Vlog za vizume ne sprejema in postopkov v zvezi z izdajanjem dovoljenj za bivanje ne izvaja. Za slovenske državljane je na voljo telefonska številka +380 67 500 8748.

 

Ukrepi, ki jih je sprejela ukrajinska vlada

Ukrajina je do 11. 5. 2020 uvedla izredno stanje/situacijo z namenom bolj usklajenega delovanja centralne in lokalnih oblasti ter vseh služb, ki so zadolžene za preprečevanje širjenja okužbe s Covid-19. 

Meja je zaprta za potniški promet od 27. 3. 2020 in kjer je to dovoljeno, jo je možno prestopiti zgolj z osebnimi avtomobili in motocikli. Vsi ostali prevozi potnikov so ukinjeni. Izstop tujcev iz Ukrajine je možen, vendar mora tujec o tem obvestiti svoje veleposlaništvo. Vsi, ki vstopijo v Ukrajino so se dolžni samoizolirati za 14 dni. Tovorni cestni promet deluje nemoteno, vendar so zaradi poostrenega nadzora daljše čakalne dobe.

 

Pred vstopom v Ukrajino si je potrebno naložiti aplikacijo, ki je objavljena na internetni strani Državne obmejne službe:

https://dpsu.gov.ua/ua/news/na-kordoni-mozhna-viznachitisya-shchodo-samoizolyacii-z-dodatkom-diy-vdoma-chi-observacii

 

Z aktiviranjem te aplikacije se potnik odloči za samoizolacijo/karanteno za 14 dni, na naslovu v Ukrajini. S to aplikacijo je možno spremljanje gibanja, prepoznavanje obraza in v primeru kršitve karantene so določene tudi kazni. V kolikor se nekdo s tem ne strinja oz nima tehničnih zmožnosti, ga v karanteno pospremi pristojna državna služba. Nastanitev plača država, ostali stroški so pa breme posameznika.

Od 28. 3. 2020 naprej so odpovedani vsi leti.

Če sumite, da bi lahko oboleli za Covid-19, v Ukrajini pokličite telefonsko številko 103 (operaterji naj bi govorili tudi angleško). Hitre teste za okužbo opravljajo tudi nekatere zasebne klinike v Kijevu.

Več informacij je za Ukrajino na spodnji povezavi:

http://covid19.com.ua/

 

Informacije v slovenskem jeziku so dostopne na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020

 

Predlagamo, da spremljate veleposlaništvo na Facebooku in Twitterju, tam bodo informacije objavljene sproti.

https://www.facebook.com/SLOinUKR

https://twitter.com/SLOinUKR

 

17. 03. 2020

COVID-19 - Ukrajina in druge države iz pristojnosti VKI

V nadaljevanju posredujemo aktualne informacije glede ukrepov v zvezi s COVID-19 (Koronavirus) v drugih državah pristojnosti Veleposlaništva RS v Kijevu (Armenija, Gruzija, Moldavija). Primeri okužbe so potrjeni v vseh državah.

Armenija: Armenija je 16. 3. 2020 razglasila izredno stanje. Poleg številnih drugih omejevalnih ukrepov je prepovedan je vstop tujcecv iz določenih držav, kjer je velč primerov okužbe in tistih, ki so v zadnjih 14 dneh pred vstopom bili v eni od teh držav. Med temi državami je tudi Slovenija. Izstop tujcev je še vedno možen z rednimi leti, ki pa so večkrat odpovedani.

Gruzija: Gruzija je 21. 3. 2020 uvedla izredno stanje. Poleg številnih drugih omejevalnih ukrepov je vstop tujcem v državo, tudi tistim z bivalnim dovoljenjem, prepovedan od 18. 3. 2020 naprej. Vračanje tujcev iz države je še vedno možno ampak izvajajo se zgolj izredni leti.

Moldavija: Vlada Moldavije je razglasila rdečo stopnjo nevarnosti. Od 17. 3. 2020 so prekinjeni vsi redni leti iz Kišinjeva in tujcem, ki nimajo dovoljenja za prebivanje, je prepovedan vstop v državo.