Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
26.10.2009  

Obisk Samuela Žbogarja, ministra za zunanje zadeve RS v Ukrajini

Samuel Žbogar, zunanji minister Republike Slovenije se je 21. oktobra 2009 mudil na delovnem obisku v Ukrajini. Srečal se je s Petrom Porošenkom, zunanjim ministrom Ukrajine, ki je posebej poudaril zadovoljstvo, da je njegov prvi gost ravno slovenski zunanji minister. Minister Porošenko se je zahvalil za pomoč Slovenije pri ukrajinskem približevanju Evropski uniji. Ob tem je navedel nekaj tem, ki Ukrajino še zlasti zanimajo: prizadevanja za podpis sporazuma o prosti trgovini in liberalizacijo vizumske politike. Minister Porošenko je zagotovil, da Ukrajina kljub gospodarski krizi ni naklonjena protekcionizmu in da je njeno gospodarstvo odprto za mednarodno menjavo.

 

Minister Žbogar se je zahvalil za prisrčen sprejem in izrazil zadovoljstvo, ker se politični in gospodarski stiki med državama ugodno razvijajo. Zagotovil je dejavno podporo Slovenije pri političnem in gospodarskem vključevanju Ukrajine v Evropsko unijo. Minister je opozoril na krepitev gospodarske diplomacije in kot posebno pozitivno omenil dejstvo, da je Ukrajina odpravila dodatne carinske dajatve na uvoz, ki so precej otežile delovanje slovenskih podjetij na tamkajšnjem trgu.

 

Minister Žbogar se je udeležil delovnega kosila, ki mu ga je priredilo Slovensko-ukrajinsko poslovno združenje, kjer se je seznanil z aktivnostmi združenja in slovenskih podjetij na ukrajinskem trgu. Kot predsedujoči Komiteju ministrov Sveta Evrope se je udeležil Foruma za napredek demokracije, kjer je nastopil kot eden uvodnih govornikov.

 

Minister Žbogar je bil ob koncu obiska gost na večerji, ki jo je priredil ukrajinski predsednik Viktor Juščenko.