Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
31.08.2009  

Program rehabilitacije černobilskih otrok v Sloveniji

V petek 28.08.2009 so se iz letovanja v Sloveniji vrnili ukrajinski otroci, ki so bili vključeni v projekt rehabilitacije otrok, prizadetih zaradi černobilske jedrske katastrofe.  Projekt v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve že petič zapored izvaja Rdeči križ Slovenije. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije projekt sofinancira z 20.000 EUR.

 

Program rehabilitacije černobilskih otrok v Sloveniji vključuje nastanitev v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič ter različne programske aktivnosti kot so športne aktivnosti, likovne in ostale kreativne delavnice, izlete z barko v Piran, oglede Ljubljane, Postojnske  jame, predjamskega gradu, solin in solinarskega muzeja v Piranu ter pohod v Resslov gaj.

 

Med bivanjem v Sloveniji so otroci s svojimi spremljevalci obiskali tudi Ljubljano in Ministrstvo za zunanje zadeve, kjer jih je sprejela državna sekretarka Dragoljuba Benčina s sodelavci. Otroci so predstavili svoj plesni in pevski program, ki je odražal ukrajinsko kulturo. V spomin na lepe poletne dni v Sloveniji pa so otroci od Ministrstva prejeli še priložnostna darila.


Slovenija tako od leta 2005 v poletnih mesecih že tradicionalno gosti skupine ukrajinskih otrok, ki so bili prizadeti zaradi černobilske jedrske katastrofe leta 1986. Cilj projekta je omogočiti rehabilitacijo skupini ukrajinskih otrok, ki trpijo za posledicami jedrske nesreče v Černobilu in na ta način prispevati k izboljšanju njihovega zdravja.