Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
22.11.2007  

V Harkovu v Ukrajini otvoritev častnega konzulata RS

Ljubljana, 22. novembra 2007 – Veleposlanik Republike Slovenije Primož Šeligo je v ponedeljek, 19. novembra, skupaj s častnim konzulom RS v Harkovu Anatolijem Bondarenkom, gubernatorjem Arsenom Avakovom, županom mesta Harkov Mihajlom Dobkinom in predsednikom harkovskega parlamenta Saliginom odprl konzulat RS v Harkovu, ki ga bo vodil častni konzul Anatolij Bondarenko. Slovesne otvoritve se je udeležila tudi delegacija slovenskih podjetnikov, skupaj z generalno direktorico za ekonomske odnose s tujino Ministrstva za gospodarstvo RS Sabino Kolešo.

V nagovoru je častni konzul Bondarenko poudaril, da si bo prizadeval, da bi harkovska regija postala prva v Ukrajini po slovenskih naložbah, prav tako se bo zavzel za poglobitev stikov med harkovsko pokrajino in Slovenijo na vseh področjih.

Pred odprtjem častnega konzulata se je veleposlanik Šeligo srečal z rektorjem harkovske nacionalne univerze V. N. Karazina Vilom S. Bakirovom. Ta si želi tesnejšega sodelovanja med tamkajšnjo univerzo in katero od slovenskih univerz, predvsem na področju sociologije in zgodovine.

Po srečanju z rektorjem je veleposlanik Šeligo študentom ekonomske fakultete predaval o slovensko-ukrajinskih odnosih, o vstopanju Slovenije v evro-atlantske povezave ter o odnosih med Ukrajino in EU.