Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
26.07.2018  

Ob zaključku mandata je predsednik Ukrajine Petro Porošenko na poslovilni obisk sprejel veleposlanico Natašo Prah

 

Ob zaključku mandata je predsednik Ukrajine Petro Porošenko 25.7.2018 na poslovilni obisk sprejel veleposlanico Natašo Prah.

V prijateljskem in odprtem pogovoru je bilo ocenjeno, da so odnosi med državama odlični, ter da še nikoli niso bili na tako visoki ravni vzajemnega razumevanja in spoštovanja, kot trenutno.

Poleg intenzivnega in rednega političnega dialoga med predsednikoma smo okrepili gospodarsko sodelovanje ter izpeljali številne projekte iz različni področij skupnega interesa.

Predsednik Porošenko se je zahvalil za dosledno in jasno slovensko podporo neodvisnosti in teritorialni celovitosti Ukrajine, tako bilateralno, kot v dialogu z drugimi državami ter v mednarodnih organizacijah ter podporo sankcijski politiki EU do Ruske federacije. Predsednik se je zahvalil za  humanitarno pomoč, ki jo Slovenija nudi Ukrajini pri blaženju posledic oboroženega konflikta in nezakonite ruske aneksije Krima in Sevastopola.

Veleposlanica Prah se je zahvalila za vso podporo, pomoč in razumevanje, ki jo bila s strani predsednika osebno ter ukrajinskih institucij deležna pri svojem delu.

Izpostavila je izjemen pomen uspešne implementacije evropskih vrednot in standardov v ukrajinski sistem in družbo ter izrazila nadaljnjo podporo Slovenije ukrajinskemu približevanju evroatlantskim integracijam.

Oba sogovornika sta izrazila globoko prepričanje, da so bili v zadnjih štirih letih postavljeni trdni temelji za nadaljevanje poglobljenih partnerskih odnosov med državama.