Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
08.10.2014  

Predaja poverilnih pisem predsedniku Republike Moldavije, Nicolaeju Timoftiju

Veleposlanica Prah je ob priložnosti predaje poverilnih pisem predsedniku Timfotiju v pogovoru izpostavila, da so politični in ekonomski odnosi med Republiko Slovenijo in Republiko Moldavijo odprti in konstruktivni. Državi delita podobna stališča glede številnih zadev, ki so trenutno predmet razprave mednarodnih in regionalnih organizacij.

Veleposlanica je čestitala Moldaviji za podpis Asociacijskega ter poglobljenega in vseobsežnega trgovinskega sporazuma ter za dosego vizumske liberalizacije. Slednje predstavlja pomemben korak države na poti evropske integracije. Oba mejnika sta rezultat uspešne implementacije širokega spektra reform, zato je veleposlanica pozdravila prizadevanja moldavske vlade, predsednika in ostalih oblasti za učinkovito uresničevanje evropske agende ter dodala, da Slovenija podpira Moldavijo na tej poti.

Modernizacija, razvoj, gospodarska rast ter odpiranje Moldavije Evropski uniji morajo postati ključna gonilna sila reintegracije Transnistrije z ostalim delom države, je še izpostavila veleposlanica.

Glede bilateralnih odnosov je poudarila potrebo po nadaljnji krepitvi stikov med državama na najvišji politični ravni ter večji promociji gospodarskega sodelovanja. V zadnjih dveh letih je bilateralna blagovna menjava med državama rastla v obsegu 15% letno, pri čemer slovenska podjetja ocenjujejo, da je moldavski trg perspektiven in  bi želela povečati svojo prisotnost.

Veleposlanica je izpostavila tudi razvojno sodelovanje, kjer Slovenija v Moldaviji, kot eni izmed ključnih partneric vzhodne Evrope, financira in izvaja različne projekte od zaščite najranljivejših skupin do infrastrukturnih projektov.

Predsednik Timofti se je zahvalil za dosedanjo podporo Moldaviji na poti približevanja EU in upanje na njeno nadaljevanje, nadeja se tudi čimprejšnje ratifikacije AA\dcFTA v Državnem  Zboru RS. Predstavil je ključne reforme, vključno z infrastrukturnimi projekti ter se zavzel za nadaljevanje trenda pozitivne rasti medsebojne trgovinske menjave. Kot perspektivno področje sodelovanja med državama je predsednik izpostavil turizem, tudi kot instrument krepitve stikov med ljudmi.

Izrazil je zaskrbljenost nad položajem v regiji, dejanji in politiko Ruske federacije ter poudaril jasno podporo ukrajinski teritorialni celovitosti.

V nadaljevanju je predsednik pozdravil iniciativo za intezifikacijo stikov na visoki politični ravni. Slovenijo je izpostavil kot uspešno evropsko državo ter posebej spomnil na dejstvo, da je Sloveniji tudi v času, ko je bila del druge multinacionalne državne tvorbe, uspelo ohraniti nacionalno identiteto.