Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
26.05.2011  

Slovenija na Festivalu evropskega filma v Kijevu

Od 26. maja do 1. junija bo v Ukrajini (Kijev, Donetsk) potekal festival evropskega filma. V središču pozornosti letošnjega festivala sta dve temi: socialno angažiranje in izkušnje evropske filmske produkcije. Festival bo tradicionalno potekal v času praznovanja Dnevov Evrope v Ukrajini.

Slovenija na festivalu sodeluje s filmom Piran - Pirano, prvencem režiserja Gorana Vojnovića. Film je nastal v koprodukciji Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Italije. Piran – Pirano je film o prepletu treh nenavadnih življenjskih usod. Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v vojno zašli kot otroci in so bili vsi, vsak na svoj način, njene žrtve. Pol stoletja kasneje njihova kratka skupna pot v zadnjih dneh vojne, polna strahu, obupa, ljubezni in mnogih drugih nedoumljivih čustev, spet oživi, ko se Antonio pred smrtjo vrne v Piran, da bi še enkrat videl svojo rojstno hišo.

Festival evropskega filma se od prejšnih razlikuje predvsem po tem, da ni omejen z mejami Evropske unije. V skladu z  idejo Evrope kot odprtega, pluralističnega prostora, program festivala vsebuje filme, ki so nastali v koprodukciji držav EU z izvenevropskimi državami: Alžirijo, Bosno in Hercegovino, Kirgizijo, Marokom, Rusijo, Srbijo in Ukrajino.

Letošni program festivala je osredotočen na filme, ki komentirajo aktualne svetovne teme in dogajanja. Filmi, vključeni v program, so bili udeleženi v številnih mednarodnih festevalih, med drugim v Berlinu, Cannesu in Benetkah.

Piran – Pirano bo predvajan v ponedeljek, 30. maja 2011 ob 17.00 v kinu Kijev, Velika Vasilkivska 19. Vljudno vabljeni.