Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
13.02.2015  

ITF PRIČENJA S CELOVITIMI AKTIVNOSTMI POKONFLIKTNE REHABILITACIJE V UKRAJINI

Podpisan Sporazum o sodelovanju predstavlja osnovo za pričetek delovanja ITF v Ukrajini, s ciljem odpraviti posledice oboroženih spopadov

Kijev, 13.2.2015 - Direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) veleposlanik Damjan Bergant je danes v Kijevu z namestnikom vodje Službe za izredne razmere Ukrajine (SESU) Boikom Anatoliyjem podpisal Sporazum o sodelovanju. Podpisan sporazum predstavlja osnovo za načrtovanje in začetek intenzivnejšega delovanja slovenske ustanove v tej državi. Slovenija in ITF pomoč Ukrajini sicer nudita od leta 2013, ko je bila izvedena psihosocialna rehabilitacija za skupino 40 ukrajinskih otrok, ki so bili od začetka nemirov izpostavljeni nasilnim dogodkom ali tragično utrpeli izgubo bližnje osebe. 

ITF namerava pričeti z zbiranjem sredstev, namenjenih izvedbi prvih projektov za odpravo uničujočih posledic oboroženih spopadov. V dejavnosti pokonfliktne obnove bodo zajete aktivnosti, katerih cilj je zmanjševanje gospodarskih, socialnih in okoljskih vplivov neeksplodiranih ubojnih ostankov konflikta. Načrtovana je izvedba ocene razmer, krepitev nacionalnih kapacitet in podpora njihovemu delovanju. Hkrati z aktivnostmi čiščenja eksplozivnih ostankov vojne, ki neposredno ogrožajo življenje prebivalstva in razvoja skupnosti, ITF načrtuje tudi projekte izobraževanja in ozaveščanja o nevarnosti eksplozivnih ostankov vojn in celovite pomoči žrtvam neeksplodiranih ubojnih sredstev, od fizične do psihosocialne rehabilitacije. Slovenija v letošnjem letu načrtuje tudi nadaljevanje projekta psihosocialne rehabilitacije za dve dodatni skupini otrok iz Ukrajine v Sloveniji. ITF se bo zavzemala za razširitev aktivnosti in delovanja v skladu s podpisanim sporazumom, implementacija pa je odvisna tudi od varnostne in politične situacije v Ukrajini.

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti je bila ustanovljena s strani Republike Slovenije leta 1998, ob koncu konfliktov na območju JV Evrope, ki je potrebovalo regionalnega partnerja za razminiranje. Od takrat je ITF s pomočjo svojih donatorjev očistil 129 milijonov kvadratnih metrov ozemlja in deluje v 15 državah, preko ITF pa so donatorji namenili več kot 380 milijonov ameriških dolarjev donacij.