Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
19.12.2014  

Evropski svet sprejel nove sankcije proti Krimu

Evropski svet je 18.12.2014 sprejel nove sankcije proti Krimu, s katerimi je prepovedal vse evropske investicije ter med drugim evropskim podjetjem prepovedal organizacijo turističnih obiskov na tem polotoku, ki si ga je Rusija priključila spomladi letos.

Kot je zapisano v sporočilu Evropskega sveta, bodo od 20. decembra prepovedana vsa vlaganja na Krimu ali v Sevastopolu, evropska podjetja in podjetja s sedežem v EU-ju pa ne bodo smela več kupovati nepremičnin na Krimu, financirati tamkajšnjih podjetij ali zagotavljati storitev zanje. Evropski turistični operaterji ne bodo smeli več ponujati storitev na Krimu, evropske ladje za križarjenja pa se ne bodo smele ustavljati v tamkajšnjih pristaniščih, razen v nujnih primerih.

Podjetje iz EU-ja tudi poslej ne bodo smela več izvažati dobrin in tehnologij za področja prometa, tehnologije in energetskega sektorja, še posebej to velja za pridobivanje plina in nafte. Prepovedan je tudi izvoz orožja in visoke tehnologije za vojsko. Ruskim podjetjem je prav tako otežen dostop do evropskih kapitalskih trgov.

Skupno je Bruselj zamrznil premoženje 28 podjetij in organizacij, posebno vseh podjetij, ki so pridobila z rusko priključitvijo Krima. 132 posameznikom je EU zamrznil bančne račune in jih uvrstil tudi na seznam tistih, ki imajo prepovedan vstop v EU.

Pravna akta v slovenščini:

UREDBA SVETA (EU) št. 1351/2014 

SKLEP SVETA 2014/933/SZVP 

Izjava za javnost.