Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
11.12.2012  

Gostovanje slovenskih literatov v Kijevu in Lvovu

Konec novembra so v Ukrajini, v Kijevu in Lvovu gostovali trije priznani slovenski literati Lucija Stupica, Miha Mazzini in Goran Vojnovič. Projekt je organiziralo društvo Čar ter Študentska založba v soorganizaciji z lektorjem slovenskega jezika na Univerzi Ivana Franka v Lvovu Primožem Lubejem ter Oddelkom za slovenistiko na Univerzi Tarasa Ševčenka v Kijevu in pomoči Veleposlaništva Republike Slovenije v Ukrajini.

V obeh mestih sta bila za širšo javnost in študente obeh univerz organizirani predstavitvi literature ter umetniškega ustvarjanja avtorjev, vključno z v ta namen v ukrajinščino prevedenim filmom Mihe Mazzinija Obisk. V podporo predstavitvi literarnih del je bila izdana tudi publikacija s prevodi v ukrajinski jezik nekaterih odlomkov iz del gostujočih avtorjev.

V Kijevu je dobro obiskan literarni večer v veliki dvorani Parlamentarne knjižnice otvorila začasna odpravnica poslov Veleposlaništva RS v Kijevu Nataša Prah, ki je poleg  s strani ukrajinskih bralcev izraženo zanimanje za moderno slovensko literaturo izpostavila tudi  dejstvo, da se je v štirih letih od začetka delovanja lektorata v Lvovu in treh letih začetka učenja slovenskega jezika na Univerzi Tarasa Ševčenka v Kijevu izobrazila skupina slovenistov, sposobnih kvalitetnega prevajanja ter tudi akademskega dela.

Več: nplu.org/ua/events/2012/slovenia.html