Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
18.09.2014  

Veleposlanica Nataša Prah predala akreditive predsedniku Ukrajine Petru Porošenku

11. septembra 2014 je veleposlanica Nataša Prah predsedniku Ukrajine Petru Porošenku predala akreditivna pisma.

V nagovoru je predsedniku Porošenku izpostavila zadovoljstvo nad akreditacijo v prijateljski državi, s katero nas druži določen del skupne zgodovine, s katero smo si kulturno in lingvistično blizu, predvsem pa delimo skupno evropsko prihodnost. Slovenija jasno in določno podpira ukrajinsko suverenost in teritorialno celovitost v njenih mednarodno priznanih mejah. Izražena je bila podpora naporom ukrajinske strani za dosego mirne rešitve situacije na vzhodu države. Istočasno Slovenija obsoja agresijo ruskih oboroženih sil in izraža pričakovanje, da bo RF prenehala s kršitvami ukrajinske teritorialne celovitosti in suverenosti.

Veleposlanica Prah je izpostavila, da si bo še naprej prizadevala za krepitev dobrih odnosov med Slovenijo in Ukrajino ter med EU in Ukrajino, posebej v teh, za Ukrajino težkih, za EU pa izzivov polnih časih.

Predsednik Porošenko se je zahvalil za prispevek veleposlanice k razvoju prijateljskih odnosov z Ukrajino, poznavanje in podporo Ukrajini, posebej v časih, ko Ukrajina potrebuje podporo pri boju za svojo eksistenco.

V nagovoru, ki ga je imel predsednik za vse novoimenovane veleposlanike, je Slovenijo posebej izpostavil kot visoko razvito ter v Evropi ugledno državo. Glede na to, da je dogodek potekal ob obletnici terorističnih napadov na ZDA, je izpostavil dejstvo, da se Ukrajina danes sooča z novim valom terorizma. Sestrelitev MH17 je pokazala, da je terorizem človeštvu nevarna razraščajoča se tvorba, v boju proti kateri se morajo združiti svetovne demokracije. Zahvalil se je za podporo Ukrajini, posebej za zagotovila o nepriznanju aneksije Krima.

Na slovesnosti sta bila prisotna tudi zunanji minister Klimkin ter predsednikov svetovalec za zunanje zadeve Čalij – tako kot predsednik sta oba izrazila resnično iskreno zadovoljstvo nad akreditacijo in pripravljenost za prihodnje sodelovanje.