Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
01.04.2014  

Srečanje Nataše Prah z ministrom za izobraževanje in znanost Ukrajine

Nataša Prah, z.o.p. Veleposlaništva RS v Kijevu se je danes srečala z ministrom za  izobraževanje in znanost Ukrajine Sergejem Kvitom, ki je funkcijo nastopil pred slabim mesecem dni. Nataša Prah je ob tej priložnosti čestitala ministru Kvitu in mu zaželela veliko uspehov pri opravljanju funkcije.

Izpostavila je dobro sodelovanje med državama na področju znanosti in izobraževanja, kar omogoča sporazum podpisan med državama na tem področju. Na podlagi Programa sodelovanja na področju znanosti in izobraževanja za obdobje 2013-2014, ki je bil podpisan decembra 2013, je Nataša Prah predstavila zadnje informacije o sodelovanju na področju visokega šolstva in znanosti, v zvezi s tem je izpostavila 8 skupnih raziskovalnih projektov s področja naravoslovno – matematičnih in tehniških ved ter družboslovja.

V nadaljevanju je ministru na kratko predstavila sodelovanje med Univerzo v Ljubljani in Univerzo Tarasa Ševčenka v Kijevu ter Univerzo Ivana Franka v Lvovu. Glede lektorata na Univerzi Ivana Franka je povedala, da Slovenija pozdravlja odločitev, da je akreditacija samostojne slovenistične študijske smeri že potrjena. Prva generacija študentov slovenistike se bo predvidoma vpisala v študijskem letu 2014/2015. Glede sodelovanja z Univerzo Tarasa Ševčenka pa je sogovornika seznanila, da Oddelek za slovenistiko, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta podpira pobudo odpreti študijsko smer za slovenščino, kot tudi podpreti prihod lektorja iz Slovenije.

Kot eno izmed osnovnih tem pogovora je Nataša Prah ministra obvestila o razpisu 3 razvojnih podiplomskih štipendij za ukrajinske študente, ki jih je razpisala Vlada Republike Slovenije. V ta namen je načrtovanih 100.000 EUR, predvidena sredstva zadostujejo za tri štipendije za magistrski študij ali dve štipendiji za magistrski študij in eno za doktorski študij ali dve štipendiji za doktorski študij.