Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
15.03.2014  

Izjava MZZ o nedeljskem referendumu na Krimu

Ljubljana, 15. marec 2014 – V Ministrstvu za zunanje zadeve RS še naprej z zaskrbljenostjo spremljamo razvoj dogodkov v Ukrajini in vse strani vseskozi pozivamo k zadržanosti in h konstruktivnemu dialogu. V polni meri podpiramo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine ter obsojamo vsa dejanja, ki bi to ogrožala, še posebej dejanja, ki kršijo mednarodnopravne obveznosti.

 

V tej luči izražamo obžalovanje, da bo v nedeljo, 16. marca 2014, na ozemlju Avtonomne republike Krim potekal referendum o njegovem prihodnjem statusu. Referendum je v nasprotju z ukrajinsko ustavno ureditvijo. Prav tako je referendum v neskladju z mednarodnim pravom, njegova  izvedba pa ne dosega minimalnih mednarodnih standardov. Rezultati referenduma v danih okoliščinah in pogojih ne bodo niti legitimni niti mednarodno veljavni, zato jih Slovenija ne bo mogla priznati.  

 

Slovenija ima z Rusko federacijo prijateljske in razvejane odnose. V tej luči ministrstvo za zunanje zadeve rusko stran poziva k okrepitvi iskrenih prizadevanj za doseganje rešitve, ki bo zagotovila polno spoštovanje človekovih pravic vseh državljanov Ukrajine, spoštovanje njene suverenosti in ozemeljske celovitosti ter stabilnost in varnost širše regije.