Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
06.03.2014  

Volitve poslancev v Evropski parlament – obvestilo

Veleposlaništvo RS v Kijevu obvešča vse slovenske državljane živeče v Ukrajini, Moldaviji, Gruziji in Armeniji,  da je bil v Uradnem listu, št, 12 z dne 14.02.2014, objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, ki bodo v nedeljo 25. maja 2014.  Na Veleposlaništvu RS v Kijevu bo 25. maja 2014 odprto volišče. V nadaljevanju posredujemo nekatere informacije z zvezi z volilnimi opravili, ki so se začela 24. februarja 2014:

Veleposlaništvo RS v Kijevu je prejelo volilne imenike za slovenske državljane s stalnim prebivališčem v tujini za Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo ter jih na veleposlaništvu razgrnilo. Volivci imajo možnost do 9. maja 2014 pregledati volilne imenike in zahtevati popravek podatkov.

1. Možnost uveljavljanje volilne pravice IZSELJENCEV (slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini).

Izseljenci bodo prvo obvestilo o razpisu volitev in možnih načinih uresničevanja volilne pravice prejeli skupaj z volilnim materialom, ki bo vseboval glasovnici  in volilni karti za prvi in morebitni drugi krog volitev.

Možnost uresničevanja volilne pravice:

-         na veleposlaništvu Republike Slovenije v Kijevu

-         po pošti,

-         na volišču OMNIA – volišču v Republiki Sloveniji

Za glasovanje po pošti ali na DKP ni potrebno pošiljati nikakršnih zahtev. Če pa želi izseljenec glasovati v RS na volišču OMNIA, pa bo svojo pravico lahko izvrševal le, če bo pravočasno (do tri dni pred izvedbo volitev, to je do 21.5.2014) Državni volilni komisiji posredoval obvestilo, da bo glasoval v RS.

3.) Možnost uveljavljanja volilne pravice ZDOMCEV (slovenski državljani z začasnim prebivališčem v tujini).

Zdomci, ki želijo glasovati na DKP z odprtim voliščem ali po pošti morajo svojo namero pravočasno t.j. najkasneje do 24. aprila 2014 sporočiti Državni volilni komisiji. Obvestila za glasovanje po pošti ali na DKP z odprtim voliščem, volivec posreduje na naslov DVK, Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, na fax št. ++ 386 1 43 31 269 ali podpisan in skeniran zahtevek na elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si.

-         Obrazec za glasovanje po pošti ali na DKP z odprtim voliščem:

 

Obrazec - glasovanje po pošti

 

Obrazec - glasovanje na volišču

Možnosti uresničevanja volilne pravice:

-         na veleposlaništvi Republike Slovenije v Kijevu

-         po pošti,

-         na volišču v Republiki Sloveniji.