Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
04.03.2014  

Minister Erjavec na zasedanju zunanjih ministrov EU o Ukrajini

Bruselj, 3. marec 2014 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Sveta za zunanje zadeve EU, ki je bil posvečen izključno razpravi o razmerah v Ukrajini. Ministri za zunanje zadeve so obsodili vojaške aktivnosti Rusije na ozemlju Ukrajine in poudarili, da gre za kršitve mednarodnega prava in dvostranskih pogodbenih obveznosti.


Svet za zunanje zadeve je pozval Rusko federacijo, da svoje oborožene sile umakne nazaj v oporišča. Ministri so sprejeli odločitev o nadaljnjih ukrepih EU proti Rusiji v primeru, da ne bo prišlo do umiritve razmer. Evropska unija je še naprej predana iskanju mirne rešitve krize v Ukrajini in spoštovanju načel mednarodnega prava. EU bo v sodelovanju z ostalimi mednarodnimi organizacijami nadaljevala z angažmajem v mednarodnih prizadevanjih.


Minister Erjavec je ob tem izrazil zaskrbljenost nad poslabšanjem situacije v Ukrajini, pozval k strpnosti in preudarnosti ter spoštovanju ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine ter izpostavil, da od Rusije pričakujemo spoštovanje mednarodnega prava in ostalih obveznosti ter da se bo vzdržala vseh dejanj, ki bi le-te lahko kršile. Minister Erjavec je prav tako poudaril potrebo po stalnem dialogu z rusko stranjo in pri tem ponudil svojo pomoč.